Maak van thuiswerken en talentontwikkeling een prima combinatie!

HR/learning in organisations
29/10/2020

Zorg ervoor dat je persoonlijke ontwikkeling niet stilstaat in deze rare tijd. Gebruik deze tips!

Pluvo visual dots yellow
Zorg ervoor dat je persoonlijke ontwikkeling niet stilstaat in deze rare tijd. Gebruik deze tips!

Het zijn best gekke tijden. Waarschijnlijk heb jij de afgelopen maanden onder werktijd je huisgenoten vaker gezien dan je collega’s.

Misschien vond je het thuiswerken in het begin wel prettig, het scheelt natuurlijk wel een berg reistijd en filerijden. Maar met het verstrijken van de maanden worden veel mensen wat onrustig. Die situatie duurt nu wel érg lang.

Hoe zorg je ervoor dat je loopbaan niet helemaal stil komt te staan? Hoe houd je jezelf scherp en gemotiveerd? Doe je voordeel met onze tips!

Tip 1: Vind een goed kompas om je de weg te wijzen

‍Om te bepalen welke talenten je wilt ontwikkelen en welke richting jouw loopbaan uit moet gaan, moet je eerst een belangrijke vraag beantwoorden. Weet jij waar jouw talenten liggen? Wat is jouw superpower, of juist je valkuil?

Het wordt op bijna ieder sollicitatiegesprek gevraagd, en toch staan veel mensen dan met hun mond vol tanden. Vaak kun je de kwaliteiten en minpunten van andere mensen zó opnoemen, maar als het om jezelf gaat is het een ander verhaal. Zelfreflectie is ook heel moeilijk.

Dé manier om wel in de spiegel te kunnen kijken is aan anderen vragen wat jij zou kunnen verbeteren aan jezelf. Dat kan ook nu, want het hoeft niet per se in een live gesprek. Denk eens aan het uitzetten van 360-graden-feedback.

Stuur online een formulier naar jouw collega’s of relaties, waarin je vraagt om jou op verschillende punten te beoordelen. Dat mogen ontwikkelpunten zijn, maar durf ook gerust om complimenten te vragen.

Je mag ook best blij worden van zo’n inventarisatie!

Een andere manier is het doen van een drijfverentest. Je drijfveren vormen de basis van wie jij bent en hoe jij in het leven staat. Door het doen van een drijfverentest leer je waar jij energie van krijgt, en waar jouw kracht juist niet ligt.

Dat maakt het maken van keuzes in je privéleven en loopbaan een stuk makkelijker.

Zo’n test wordt meestal online uitgezet en tijdens een individueel gesprek door een coach toegelicht. Het kan je houvast geven voor het uitstippelen van je loopbaan, maar het geeft je ook meer begrip naar jezelf en naar anderen toe. 

Tip 2: Volg een online opleiding – maar dan wél strategisch

Als je wel eens eerder onze blogs hebt gelezen, weet je het al: om je kennis en talenten een boost te geven hoef je echt niet in een klaslokaal te zitten. Er zijn heel veel online mogelijkheden, die je makkelijk vanuit huis en dus helemaal coronaproof kunt benutten.

Omdat je onze eerste tip hebt opgevolgd (of gewoon omdat je van jezelf al een doelgericht type bent), weet je waar je aan zou kunnen werken. Al sta je misschien te trappelen, ga nu niet als een lone ranger aan de slag door je spontaan in te schrijven voor de eerste de beste online cursus. 

Een gesprek met jouw manager is de slimste volgende stap in je ontwikkeling. Als het om een bedrijfsopleiding gaat, moet je meer aspecten meewegen dan alleen jouw eigen wensen en mogelijkheden. Check dus ook de toekomstplannen van de afdeling en de visie van de totale organisatie. Heb je die in kaart, leg dan jouw eigen ambities en mogelijkheden ernaast. Is er een match? Hoe verhoudt die zich ten opzichte van de rest van het team? Zo kom je stapsgewijs en samen met je leidinggevende tot een realistisch ontwikkelingstraject, dat bij jou én de organisatie past.

Tip 3: Bundel je kennis

Heb je ooit eens een wiel uitgevonden dat al lang en breed ergens bedacht bleek te zijn?

Zonde van je tijd en energie natuurlijk. Loop je ergens tegenaan, vraag dan eens rond bij jouw collega’s of zij wellicht ervaring hebben met jouw vraagstuk, en als het even kan ook om een oplossing van jouw probleem.

De meeste mensen vinden het leuk om kennis te delen en een ander uit de brand te helpen. 

Voortbordurend hierop: het is vaak een goed idee om een gezamenlijk online kennisplatform op te zetten, waar iedereen zijn best practices deelt. Je kunt dat per afdeling doen, zodat echt specialistische kennis toegankelijk wordt voor directe collega’s.

Maar het is ook handig om meer algemene tips en trucs organisatiebreed te delen. Dat bevordert onderlinge communicatie en maakt de ontwikkelings- en samenwerkingsmogelijkheden een stuk breder.

Ben je zzp-er? Juist dan kun je behoefte hebben aan een sparringpartner en informatiebron. Je hebt immers geen directe collega’s en bent waarschijnlijk heel vaak alleen op pad. Kijk eens op de site van jouw branche naar intervisiemogelijkheden of schrijf je in bij een netwerk.

Op die manier kun je ook je kennis, vragen en krachten delen met gelijkgestemden.

Tip 4: Blijf in verbinding

Een veelgehoord voordeel van thuiswerken is, dat je je zo lekker kunt focussen op een klus. Je wordt niet gestoord door collega’s die binnenlopen en je telefoon gaat een stuk minder vaak. Overleg gebeurt vooral op afspraak door op een link te klikken. 

Dat lijkt allemaal fijn – voor een tijdje. Maar duurt de situatie té lang, dat slijt je ‘clubgevoel’ met de dag.

Je raakt uit verbinding met de organisatie en met je collega’s. Als je lang uit contact bent, kun je zomaar ontwikkelingen en nieuwtjes missen, die ook voor jouw baan van belang zijn.

Spreek daarom met je manager en collega’s een online dagstart af. Gewoon een half uurtje, waarop iedereen inlogt met het eerste bakkie koffie in de hand. Als moment om even te checken hoe het met iedereen gaat, waar iedereen met bezig is en of er nog ontwikkelingen zijn.

Doe zo’n dagstart als het even kan wel inclusief beeld. Dat benadert de live ontmoeting dan toch zoveel mogelijk.

Nog een idee: de virtuele koffiecorner als alternatief voor the real thing. Houd een videolink de hele dag, of – als dat te belastend is – rond koffie- en lunchtijd, open. Iedereen die thuis even behoefte heeft aan een pauze en een kletspraatje kan daar even aanhaken en kijken of er nog wat collega’s rondzwerven op zoek naar contact.

Eigenlijk precies wat er normaliter rondom de koffieautomaat gebeurt, maar dan helemaal coronaproof en op afstand.

Tip 5: De gezonde mix van thuis en op locatie

Oké, thuiswerken en -studie wordt gepropageerd omdat het over het algemeen veiliger is. Maar kijk toch eens wat er nog wél op locatie mogelijk is, zonder afbreuk te doen aan de gezondheid en veiligheid.

Móét echt alles vanachter een beeldscherm gedaan worden? Of kan een ontmoeting of training in de buitenlucht of in een grote, goed geventileerde ruimte ook helemaal coronaproof geregeld worden?

Bij Pluvo zijn wij natuurlijk experts in de virtuele wereld, maar we weten ook dat er niets gaat boven menselijk contact.

Een live ontmoeting geeft soms net dat extra beetje interactie waardoor je eerder tot bepaalde inzichten of creativiteit komt dan virtueel.

Je pikt non-verbale signalen veel eerder op als je elkaar werkelijk ontmoet. Dat is alleen al een groot voordeel als je wilt vergaderen of brainstormen, want je valt elkaar veel minder in de rede.

Kortom: wij pleiten ervoor om een gezonde mix te maken van thuiswerken en -studeren en op locatie zijn. Als je het slim regelt kan er misschien meer dan je denkt. 

Wil je nog wat tips?

Dat kan! Zonder onszelf op de borst te kloppen: wij zijn echte ervaringsdeskundigen op het gebied van online kennisdeling en mensen erbij houden op afstand.

Neem daarom gerust contact met ons op via de chat om ideeën uit te wisselen, of voor een vrijblijvend gesprek om te kijken wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen! 

Kimberley van Tol
Kimberley van Tol

As an educational expert specialising in online learning, I have been writing blogs for Pluvo for 5 years. My focus is on powerful learning solutions for organisations. Universal Design for Learning and inclusive learning are my passion; I believe that education should be accessible and fun for everyone.

Bianca Mokkenstorm-Goethals
Bianca Mokkenstorm-Goethals

I've been combining my 35 years of HR experience with copywriting for over 15 years. And even then, I learn new things over and over again. That's what makes writing blogs for Pluvo so incredibly interesting!

Close notification