5 tips om jouw medewerkers enthousiast te krijgen voor online leren

HR/learning in organisations
17/9/2020

Een online leeromgeving is alleen succesvol als jouw medewerkers er daadwerkelijk mee aan de slag gaan. Hoe je daarvoor zorgt lees je in deze blog.

Pluvo visual dots yellow
Een online leeromgeving is alleen succesvol als jouw medewerkers er daadwerkelijk mee aan de slag gaan. Hoe je daarvoor zorgt lees je in deze blog!

Het gebeurt de beste organisaties. Er is met veel enthousiasme en investering een moderne online leeromgeving opgezet. Vol verwachting wordt die nieuwe kennisbron het bedrijf in geslingerd. Na die lancering gebeurt er te vaak… niets. Bijna niemand logt in. Geen enorme toeloop of spetterend enthousiasme.

Wat nog teleurstellender (en zorgwekkender) is: het kennislevel van de organisatie blijft doorsudderen en gaat niet omhoog. Misschien kunnen onze ideeën jouw online leeromgeving een boost geven! 

5 tips om jouw medewerkers enthousiast te krijgen voor online leren

Elke ondernemer weet het: om te kunnen overleven in de zakelijke jungle moet je jezelf steeds blijven vernieuwen en ontwikkelen. Dat geldt net zo goed voor de organisatie als voor de mensen die er werken, want die moeten het uiteindelijk doen.

Daarom stuurde je vroeger je medewerkers een paar keer per jaar op cursus. En daarom ben je nu helemaal meegegaan met de tijd en heb je zo’n modern online platform neergezet.

Een kind kan de was doen, dacht je. Maar wat als je iedere maand weer teleurgesteld wordt door het aantal mensen dat daadwerkelijk inlogt op jouw mooie digitale leeromgeving? 

Geef de moed niet te snel op. Wij hebben een paar tips voor je waarmee je jouw online leeromgeving weer kunt laten sprankelen. Door slim wat zaken aan te passen kun je ervoor zorgen dat meer mensen die kennisbron weten te vinden en er ook nog enthousiast over worden! 

Tip 1: Jouw online platform als onderdeel van je organisatie

Natuurlijk moet je veel ruchtbaarheid geven aan die nieuwe manier van leren. Opvallende PR, waarmee je mensen attendeert op je nieuwe online platform is een belangrijke eerste stap. Maar je hebt méér nodig dan dat. Positieve mond-tot-mondreclame werkt nog beter dan de meest actieve banner op een beeldscherm. 

Trek de stoute schoenen aan en vraag managers én medewerkers waar zij behoefte aan hebben.

  • Wat willen ze leren?
  • Wat missen ze nog in het opleidingsmenu?
  • Welke vaardigheden hebben ze nodig?
  • Maar ook: wat vinden ze léúk om te leren en hoe?

Heb je geen tijd om met iedereen een persoonlijk vragenuurtje in te plannen? Zet dan een online enquête uit. Alleen al het stellen van deze vragen legt een belangrijk verbindingslijntje tussen het platform en de organisatie. 

Je hoeft trouwens niet alle lijntjes zelf te leggen. Misschien júíst niet. Dan wordt het te veel een ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’-verhaal.

Nodig oud-cursisten uit om hun ervaringen te delen. Als collega’s merken dat het online leren hen ook iets kan brengen, gaat je platform werkelijk leven. Mensen praten erover, worden nieuwsgierig en steken elkaar aan met hun enthousiasme. Dat is precies waar je ze wilt hebben! 

Tip 2: What’s in it for me?

Niets menselijks is ons vreemd. Wij gaan nog altijd harder rennen met een aantrekkelijke worst voor onze neus, dan zonder beloning. Deins niet direct verschrikt achteruit; die beloning hoeft echt niet altijd in de vorm van keiharde valuta of een snelle promotie te zijn.

Een goed online platform is de frisse wind waar iedereen al een tijdje naar snakte. Het moet vragen beantwoorden die al jaren leefden en nieuwe dingen bieden waar medewerkers enthousiast van worden.

Als je ziet dat jouw collega opbloeit na het volgen van een training, plotseling betere targets haalt of een stuk relaxter werkt, is de kans veel groter dat je zelf ook eens een kijkje gaat nemen, dan wanneer het moet van de baas. Ook even kunnen lachen of plezier maken valt onder het kopje ‘beloningen’.

Een grappig filmpje, een actieve game of leuke quiz schudt een cursist wakker en zal hem uitnodigen om weer verder te gaan met de training.

Er is nog een simpele beloning die vaak geweldig werkt: het ouderwetsche diploma. Ontwerp mooie certificaten, die een medewerker na het afronden van de training kan uitdraaien en inlijsten voor boven het bed of bureau. Het klinkt misschien als een achterhaalde open deur, maar zo’n officieel ogend vaardigheidsbewijs doet het nog altijd prima als motivator!

Tip 3: Faciliteer

Verwacht niet van een medewerker dat hij na een lange dag op kantoor ook thuis weer fluitend achter zijn beeldscherm kruipt om nieuwe kennis op te doen. Natuurlijk mag je wel enige inspanning verlangen, maar de motivatie raakt wel snel opgedroogd. Zelfs van die meest gedreven medewerker, die thuis eigenlijk even moet opladen.

Maak het je medewerkers zo makkelijk mogelijk om aan de slag te gaan in de online leeromgeving.

Faciliteer, in tijd en materiaal! Stel per jaar een aantal uur ter beschikking om onder werktijd online kennis op te doen. Zorg voor een goede computer en een rustige ruimte waarin zij zich even kunnen terugtrekken om een webinar te volgen of een vaardigheidstoets te doen.

Natuurlijk hoeft dat niet ongebreideld, je mag zeker grenzen stellen aan het aantal studie-uren.

Je kunt ook best een bewijs van inspanning vragen. Zolang dat op een prettige, natuurlijke manier gaat en het voelt als een kwestie van geven en nemen, voelt de medewerker zich gesteund en serieus genomen. 

Tip 4: Veel losse snacks zorgen ook voor een gevuld hoofd

Je online leeromgeving mag best een paar pittige opleidingen bevatten. Maar zorg voor voldoende afwisseling en stap eens over naar kleinere porties.

Juist door microlearning toe te voegen aan je menu wordt de drempel om deel te nemen aan een online training een stuk lager. Een 5 minuten durend mini-seminar over één onderwerp is veel makkelijker in een agenda af te blokken dan een intensief dagdeel. Bovendien vraagt zo’n learning-snack een kortere concentratieboog van de deelnemer. De informatie komt daardoor beter binnen en blijft langer hangen.

Knip de lesstof daarom bij voorkeur op in verschillende behapbare onderdelen. Zolang die kleinere puzzelstukjes goed op elkaar aansluiten, blijft het toch één groot geheel. Maak slim gebruik van de kracht van herhaling.

Laat enkele essentiële basisprincipes steeds terugkomen in verschillende microtrainingen. De kennis wordt er dan ongemerkt ‘ingestampt’, zodat de cursist het geleerde bijna automatisch in de praktijk gaat brengen. 

Tip 5: Online meets offline

De mens is een sociaal wezen. Hij houdt van contact. Dat geldt dus ook voor cursisten (want ja, het zijn net mensen!). Het is daarom handig om dat prachtige, state-of-the-art online platform te verweven met de ‘echte’ wereld.

Wissel beeldschermuren geregeld af met een klassikale bijeenkomst, waarin een docent in real life vragen beantwoordt en een kopje koffie gedronken kan worden met medestudenten of collega’s.

Tijdens zo’n ontmoetingsmoment kunnen ervaringen laagdrempelig worden uitgewisseld en worden vaak de mooiste ideeën geboren. 

Bij veel trainingen is het een goed idee om een of meer praktische vaardigheidstoetsen in te bouwen in het lesprogramma. Door de geleerde theorie in praktijk te brengen kan niet alleen de vordering worden gemeten, en waar nodig op tijd worden bijgestuurd. De cursist krijgt ook meteen de bevestiging dat de training nuttig en toepasbaar is in het dagelijkse leven.

Zo wordt hij getriggerd om gebruik te blijven maken van online leermogelijkheden.

Zin in meer tips om jouw online leerplatform te laten sprankelen?

Dat kan! Want wij bruisen van de ideeën over online leren! Door de jaren heen hebben wij al veel mooie, inspirerende praktijkvoorbeelden meegemaakt, die wij graag met jou delen. Een paar voordelen vind je in je eigen omgeving zodra je een gratis account aanmaakt.

Kimberley van Tol
Kimberley van Tol

As an educational expert specialising in online learning, I have been writing blogs for Pluvo for 5 years. My focus is on powerful learning solutions for organisations. Universal Design for Learning and inclusive learning are my passion; I believe that education should be accessible and fun for everyone.

Bianca Mokkenstorm-Goethals
Bianca Mokkenstorm-Goethals

I've been combining my 35 years of HR experience with copywriting for over 15 years. And even then, I learn new things over and over again. That's what makes writing blogs for Pluvo so incredibly interesting!

Close notification