Hoe houd je je medewerkers online bij de les?

HR/learning in organisations
26/8/2021

Eíndelijk gaan de klassen weer open en kruipt iedereen achter het scherm vandaan. Maar hé, je had nét zo’n mooie online academy opgezet! Zo zorg je ervoor dat die goed in beeld blijft!

Pluvo visual dots yellow
Eíndelijk gaan de klassen weer open en kruipt iedereen achter het scherm vandaan. Maar hé, je had nét zo’n mooie online academy opgezet! Zo zorg je ervoor dat die goed in beeld blijft!

Toen in 2020 de deuren van de klassen hermetisch gesloten bleven, waren we superblij met de mogelijkheden om online kennis op peil te blijven houden. Hoe fijn was het om elkaar toch coronaproof te kunnen treffen via ons beeldscherm, om daar nieuwe kennis op te doen of oude wijsheid op te poetsen! Nu de seinen weer een beetje op groen staan, kijken we verlangend naar buiten.

Natuurlijk staan we te trappelen om weer ‘gewoon’ in de schoolbanken te zitten. Gewoon in een lokaal, met een docent van vlees en bloed.

Stop! Draai de knop van je kennisportal nog niet om!

Ook nu is een online scholing superhandig: leren op het moment dat jóú uitkomt, flexibel een opleidingsprogramma samenstellen dat helemaal bij jou past en ook stukken goedkoper dan het afhuren van geschikte trainingslokalen. Om maar een paar dingen te noemen.

Maar hoe krijg je je medewerkers zover dat ze hun computer steeds weer opstarten en die online academy ook echt willen gebruiken?

Wij hebben een paar goede tips voor je!

Mix live met online

Versterk je live lessen bewust met online aanvullingen. Bevat een training huiswerk, deel die niet uit op de bekende A4-tjes, maar stuur de cursisten een link. Zo worden ze als vanzelf naar de kennisportal getrokken.

Natuurlijk zorg je ervoor dat daar niet alleen de huiswerkopdrachten te vinden zijn. Benut de kans om een stukje verdieping van de lesstof toe te voegen. Ook een goed idee: een video-opname van de vorige les, zodat die nog eens teruggekeken kan worden.

Dan blijft de kennis extra goed hangen. Het geeft bovendien mensen die ziek of met vakantie waren de kans om tóch aangehaakt te blijven.

Maak ze nieuwsgierig

Het fijne aan online is dat je zo ongelooflijk veel mogelijkheden hebt. Je kunt nieuwe informatie niet alleen makkelijk toevoegen (en achterhaalde verwijderen), er is ook een heel scala aan manieren om de stof aantrekkelijk vorm te geven.

Een verrassende lay-out, prachtige foto’s of een flitsend filmpje: het kan allemaal. Wissel zware kost af met een vleugje humor, gooi er een pubquiz tussendoor of een ander leuk spelletje.

Op die manier houd je je medewerkers nieuwsgierig: wat hebben ze nú weer bedacht?! 

Vraag om continu up-to-date blijven

Niet iedereen heeft die natuurlijke drive om steeds vakliteratuur te lezen of trends te volgen. Maar het is wél nodig om up-to-date te blijven en waarde te kunnen toevoegen aan de organisatie en (voor de jobhoppers onder ons) de arbeidsmarkt.

Managers hebben een belangrijke rol in het stimuleren van ontwikkeling. En ze mogen kennisvernieuwing ook best verlangen van hun medewerkers. Een serieuze professional blijft immers bij de tijd.

Stuur daarom eens ter voorbereiding aan een teamoverleg een linkje naar een nieuw item op de kennisportal en houd er live een levendige discussie over.

Maak tijdens een ontwikkelingsgesprek duidelijke afspraken over bepaalde online trainingen die gevolgd moeten worden de komende maanden.

En, super voor de betrokkenheid: stimuleer medewerkers vooral om ook eens zélf een interessant item toe te voegen aan de portal.

Wees niet te zuinig met studietijd

Werk is werk, privé is privé. Voor veel mensen werkt dat zo. Een studie gaat vaak die grens over.

Natuurlijk is het ook voor je eigen ontwikkeling en bestwil, maar toch kan het bij medewerkers gaan knagen.

Studietijd neemt immers hapjes uit avonden en weekenden, die normaliter gereserveerd zijn voor gezin of gezellige dingen. Wees daarom niet te zuinig.

Door de studietijd te compenseren, al is het maar voor een deel, neem je een stuk van het ‘knaagje’ weg.

Je kunt ervoor kiezen om maandelijks in het rooster een standaard aantal studie-uren ter beschikking te stellen voor persoonlijke ontwikkeling.

Ben je meer van het type ‘boter bij de vis’, bouw dan een tijdsregistratie in in je online academy, zodat je precies weet hoe lang iemand aan de studie heeft gezeten en je pro rata de uren vergoedt.

Natuurlijk vertel je wel dát je dit doet. Het moet niet voelen als “Big Brother is watching you”.

Kleine kennissnacks

In de dagelijkse hectiek valt het niet altijd mee om je agenda voor een of twee uur leeg te maken voor een studie. Hoe fijn is het dan om in tien minuten even online kennis bij te tanken? Het is slim om online grotere lessen of artikelen op te hakken in kleine, aantrekkelijke (!) ‘kennisbrokjes’.

Snacks die leuk zijn om tot je te nemen, en tegelijkertijd nuttige informatie bevatten over je vak, de organisatie of ontwikkelingen in de markt.

Zorg er wel voor dat er geregeld een reminder oppopt in ieders agenda, met een prikkelende, wervende tekst. Anders ligt die snack, hoe leuk ook, alsnog te verstoffen onderin je portal.

Meer ideeën nodig voor een frisse, fruitige online academy?

Dat komt goed uit, want daar weten wij alles van! Al zeggen we het zelf: wij zijn dé expert in online leren. We delen onze kennis graag met jou, dus neem gerust contact op met ons op via de chat of start gratis je eigen online academy.

Kimberley van Tol
Kimberley van Tol

As an educational expert specialising in online learning, I have been writing blogs for Pluvo for 5 years. My focus is on powerful learning solutions for organisations. Universal Design for Learning and inclusive learning are my passion; I believe that education should be accessible and fun for everyone.

Bianca Mokkenstorm-Goethals
Bianca Mokkenstorm-Goethals

I've been combining my 35 years of HR experience with copywriting for over 15 years. And even then, I learn new things over and over again. That's what makes writing blogs for Pluvo so incredibly interesting!

Close notification